De wilde perzik, ook wel Paraquayos, platte perzik of wilde bosperzik genoemd, is net als de pruim en kers een steenvrucht. De vrucht bevat dus een harde, steenachtige pit. Het sappige, stevige vruchtvlees is wit van kleur en heeft een delicaat zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Een (wilde) perzik weegt al snel 100 gram en telt dus mee als één portie fruit.
De wilde perzik wordt, in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, nu vooral gekweekt in landen zoals Spanje, Italië, Portugal en Nieuw Zeeland. Ze zijn van mei/juni tot en met september verkrijgbaar.
Bewaar de vruchten op een koele plaats (12-15ºC). Ze blijven dan tot 3 dagen goed. In de koelkast kun je ze ongeveer 1 week bewaren, maar dat gaat wel ten koste van de smaak en aroma.
Wat kan je met een wilde perzik?
- Zo uit de hand.
- Als vulling van flensjes.
- Gegrild op de BBQ.
- Als dessert, gepocheerd met dessertwijn en steranijs.
- In milkshakes.
- In een stoofschotel met kip.
- In zomerse salades met b.v. pasta of zomerfruit.
- In taart of gebak.
Wilde perziken kun je met schil en al opeten, net als een appel. Sommige mensen willen liever eerst de schil verwijderen. De schil is er met een mesje af te trekken. Je kunt de vrucht halveren door deze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien.
Klik hier om wilde perziken te bestellen