Skip to main content
kaas 1127

Kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk, ook wel rauwmelkse kaas genoemd, zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Vanwege het gebrek aan pasteurisatie, het kort verhitten van de melk, kunnen er schadelijke bacteriën in de kaas zitten. Waar moet je op letten en hoe weet je eigenlijk welke kaas rauwmelks is?

 

Rauwmelkse kaas is natuurlijk niet per definitie schadelijk, maar het is ook niet geheel risicovrij. Doordat melk doorgaans is gepasteuriseerd, worden de bacteriën erin onschadelijk gemaakt. Rauwmelkse kaas is toch onverminderd populair door de diepere smaak, juist door die bacteriën.

Risico’s

Schadelijke bacteriën die in de zuivel kunnen ontstaan vanwege het gebrek aan pasteurisatie zijnde listeria, E. coli en salmonellabacterie. De ziektes die deze kwaadaardige bacteriën kunnen veroorzaken zijn vooral schadelijk voor kinderen en de ongeboren kinderen van zwangere vrouwen. Wie zwanger is wordt dan ook ten zeerste afgeraden om boerenkaas te eten.

Ook mensen met een verlaagd afweersysteem, zoals ouderen, kunnen de rauwmelkse kazen het beste vermijden, omdat bij hen de symptomen van een listeria- of salmonella-infectie een stuk ernstiger zullen zijn.

Waar moet je op letten?

De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn gepasteuriseerd. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort. Al is het wel slim om het te checken op het etiket. Wanneer het van rauwe melk is gemaakt, dan moet er op het etiket staan: “van rauwe melk” of “au lait cru”. Koop je niet-verpakte kaas, bij de kaasspecialist bijvoorbeeld, vraag dan goed na of het om rauwmelkse kaas gaat. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

De listeriabacterie is in de meeste omstandigheden een hardnekkige microbe. “De listeria bacterie is een omgevingsbacterie die zowel via de melk in het product kan komen, als via kruisbesmetting, bijvoorbeeld bij het snijden van de kaas”, vertelt Nagel. “Listeria is een bacterie die lage temperaturen zoals de koelkast overleefd en ook in staat is om bij deze temperaturen uit te groeien tot een niveau wat schadelijk is voor de gezondheid.”

In het assortiment vindt je verschillende soorten boerenkaas, deze hebben allemaal een echt diepe kaassmaak, maar worden wel gemaakt van rauwe melk. Er zijn prima alternatieven, kaas wat ook op de boerderij wordt gemaakt, maar dan van gethermiseerde melk.

Leave a Reply