Edammer kaas of kortweg edammer is een bolvormige Nederlandse harde kaassoort, die van oorsprong verhandeld werd vanuit de stad Edam. De aanduiding “Edam Holland” is sinds oktober 2010 volgens besluit van de Europese Commissie beschermd. Kaas met dit keurmerk mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk.
De kaas is over de hele wereld bekend. Dat begon al in de Gouden Eeuw, toen hij werd verhandeld voor andere goederen. Oudere benamingen voor kaas zijn ‘cleyne kasekens’ en ‘klootkaasjes’, dat laatste vanwege de bolvorm.
Het verschil tussen Goudse en Edammer kaas is het vetpercentage. Bij Goudse kaas is dat 48% en bij Edammer kaas 40%. Dat maakt Edammer kaas droger en lichter als Goudse.Bij de Edammer kaas houdt dat een absoluut vetgehalte van 25% in.
Edammer kaas ruikt heerlijk als u hem open snijd. De smaak is neutraal, romig met een zilte ondertoon. Dit maakt hem geschikt voor op brood, maar ook in een bijvoorbeeld een ovenschotel.
Edammers kan je over het algemeen vrij lang bewaren. Onaangesneden blijft het tot 2 maanden en mogelijk nog langer goed.
Bestel hier een Edammer kaas