Erwten, ook wel doperwten genoemd, zijn een zomergroente. Het zijn de eetbare zaden van de doperwtenplant. Deze plant is familie van de Vlinderbloemigen. Ze zijn vers van half mei tot half juli verkrijgbaar. Ze worden onrijp geoogst, zodat de suikers in de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel. De zaden hebben dan een zoetige smaak. Spliterwten komen van dezelfde plant. Het verschil is dat spliterwten in een later stadium worden geoogst, als de peulen droog zijn. Spliterwten smaken daarom beduidend droger dan de fijnere doperwten. De Hollandse snert (erwtensoep) wordt van spliterwten gemaakt. De peul van doperwten is heldergroen van kleur. De zaden in de peul zijn rond, klein en groen. Doperwten worden geteeld in Nederland en in Frankrijk.
Meestal worden erwten in een glazen pot, in blik of ingevroren verkocht. Dat is vanwege de beperkte beschikbaarheid en de kwetsbaarheid van de groente wel zo handig. De kwaliteit verschilt niet veel van de verse doperwten. U hoeft deze erwten alleen nog maar op te warmen. U vindt erwten vaak gecombineerd met wortelen. Doperwten bevatten, in vergelijking met andere groenten, veel voedingsvezels. Ook zijn ze rijk aan diverse mineralen (kalium, ijzer), B- vitamines en foliumzuur. Doperwten worden niet rauw gegeten. In peulvruchten en bonen zoals erwten, komt van nature een giftige stof voor die door ze te koken onwerkzaam wordt. Peulvruchten in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.
Je vindt doperwten in de webwinkel: doperwten