Een heerlijk gerecht waarbij je eetenswaar onderdompelt in gesmolten kaas. Men denkt vaak dat dit recept alleen uit Zwitserland komt, maar niets is minder waar. Mogen de Zwitsers en Fransen met de eer strijken, ook van Nederlandse kaas kan je een heerlijke kaasfondue maken.
Gebruik je favoriete kaas
Tegenwoordig kun je met bijna alle (smeltende) kaassoorten wel fondue maken. Kies dus voor kaas die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat je kaas in balans is door de juiste verhoudingen te gebruiken. Kaasfondue is het lekkerst met een mix van kazen. Dus alles draait om de perfecte balans tussen stroperigheid, romigheid, sterkte en binding. Kazen die goed smelten zijn: Tynjetaler, jonge Goudse of Alpino Speziato.
Wees voorzichtig met de wijn
Je wilt niet dat de kaasfondue in de soep loopt. Letterlijk. Met te veel wijn wordt de kaasfondue al gauw te dun en daarmee te soeperig. Niet de bedoeling van een fondue. Met de verhouding van 100 ml per persoon zit je vaak al goed.
Voorkom een kaasbal
Let erop dat je de kaasfondue niet laat koken. Hierdoor krijg je namelijk een soort kauwgombal als resultaat. En dat valt helaas niet meer te herstellen. Neem er ruim de tijd voor en laat de kaas eerst op temperatuur komen voordat je ‘m tot kaasfondue verwerkt.
Een eitje erbij
Bindt de wijn of bouillon niet goed met de kaas en lijkt het zelfs te gaan schiften? Voeg dan een eigeel toe aan je fondue en roer dit goed door. Het eigeel werkt als emulgator en bindt de kaas met de vloeistof.
Neem de tijd
Smelt je kaas rustig en op lage temperaturen. Zo behoud je de rekbaarheid van de kaas en krijgt je fondue de perfecte structuur. Oftewel die superlekkere kaasdraden waar je precies naar op zoek bent.
Houd het warm
Zorg dat je tijdens het eten de kaasfondue goed warm blijft. Dit gaat het makkelijkste met een warmhoudplaat of misschien heb jij wel een handige fondueset. Zo blijft de heerlijke fondue op z’n best.