Skip to main content

Mandarijnen, handsinaasappels en citroenen zijn hele bekende citrusvruchten. De mineola is een minder bekende citrussoort die uit de hand kan worden gegeten, maar kan net zo lekker zijn! Als tussendoortje kan een mineola je helemaal oppeppen.

 

Mineola’s zijn een minder bekende citrusvrucht dan mandarijnen en sinaasappels, maar toch minstens zo lekker! De mineola is ontstaan door een kruising van de kleine mandarijn (tangarine) met de veel grotere grapefruit. De mineola heeft een dikke schil, maar is gemakkelijk te pellen zonder te knoeien. Heel herkenbaar is het puntje van de mineola waar de vrucht aan de tak vast zit. De kleur is oranje en ook het vruchtvlees heeft deze oranje kleur. Als de mineola is gepeld dan blijft er een kruising qua grootte over tussen een mandarijn en een sinaasappel. Mineola’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Van de citrusvruchten bevat een mineola maar heel weinig tot geen pitten en daarmee is het een makkelijk te eten vrucht.

Net als andere citrusvruchten barst een mineola van de vitamine C! Met de inname van één mineola heb je al voldoende vitamine C binnen voor de rest van de dag. Er zitten 70 calorieën in een mineola, dat is meer dan in een sinaasappel, maar minder dan in een grapefruit. Er zitten gemiddeld 13 gram aan koolhydraten in een mineola, waarvan 2 gram vezels en de rest natuurlijke suikers. Naast de Vitamine C zit er nog Vitamine A en Calcium in een mineola. Een mineola is dus een gezond tussendoortje en kan je helemaal oppeppen door de frisse en soms lichtelijk zure smaak! Voor de aanbevolen twee stuks groente is de mineola al één hele goede!

De vrucht kan gewoon naast andere fruitsoorten op de fruitschaal liggen. De beste temperatuur om een mineola bij te bewaren is zo rond de 12 graden. Aan te raden is dan ook om de mineola in de zomer in de koelkast te bewaren. Door de kou van de koelkast is de mineola een gezonde verfrissing in een warme zomer! Bij de aankoop van mineola’s kun je letten op een dikke schil zonder beschadigingen en na aankoop zijn ze, mits goed bewaard, lang houdbaar. Bij lage temperaturen, zoals in de koelkast, kan bederf sneller optreden. Het bederf kan zich uiten in een schimmel op de schil, maar de mineola kan dan nog wel worden gegeten.

Een mineola is heerlijk om uit de hand op te eten. De dikke schil is gemakkelijk te verwijderen en het vruchtvlees blijft tijdens het pellen intact en dat voorkomt knoeien. Het is dus een lekker, fris en heel gezond tussendoortje. Geperst is het sap te gebruiken in smoothies en vruchtensappen, daarnaast ook als friszuur sap in bijvoorbeeld een marinadesaus. De losse partjes doen het goed in zomerse fruitsalades, want de partjes zijn redelijk groot en gemakkelijk te snijden. De partjes van een mineola geven een frisse tint aan een salade. Net als een mandarijn en een sinaasappel kan een mineola ook divers worden gebruikt in gerechten, zoals het nagerecht.

klik hier om mineola’s te bestellen