Skip to main content

Hollandia Matzes is één van de weinige zelfstandige familiebakkerijen in Nederland. Misschien wel het kleinste A-merk van Nederland. Al sinds 1933 bakt Hollandia in de binnenstad van Enschede diverse soorten Matzes volgens traditioneel recept. Ontstaan vanuit een eeuwenoud gebruik waarbij grote Matzes, in de bekende oranje zak, met Pasen op tafel komen. De kleinere variant MatzeCrackers, handig verpakt in een uniek zeskantige doosje, worden tegenwoordig het hele jaar door gegeten.

Matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen, géén etcetera.

De Paastraditie van Matzes is in Nederland een gebruik dat zijn oorsprong heeft in het begin van de vorige eeuw. Van oorsprong een Joods product is het in Nederland inmiddels uitgegroeid tot een typsich Nederlands gebruik. Net als kruidnoten en chocoladeletters tijdens Sint horen Matzes bij het Nederlandse Paasfeest. In geen enkel land ter wereld worden tijdens Pasen door de niet-Joodse bevolking zoveel Matzes gegeten. De traditie wordt van generatie op generatie doorgegeven. Dat kan natuurlijk gemakkelijk via het feestelijke Paasontbijt, wat door velen traditioneel met familie en vrienden wordt gevierd.

Er zit eigenlijk niks in zo’n Matze. Toch zijn Matzes een traktatie! Bijvoorbeeld met roomboter en suiker, met kaas of vlees, met jam of hagelslag. Daarom: Niks is zo lekker! Heerlijk bij ontbijt, lunch, brunch of tussendoor. Probeer het ook eens!

bestel:

matzes teacracker