De meeste consumptiemelk in Nederland is verse melk, dat wil zeggen melk die is gepasteuriseerd (kort verhit) en beperkt houdbaar is. Melk bevat veel voedingsstoffen en is dus voor veruit de meeste mensen een goede en gemakkelijke manier om deze belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar voor een kleine groep mensen kan het drinken van melk klachten veroorzaken. Het gaat hierbij om mensen met koemelkallergie en lactose-intolerantie.
Inza, gevestigd in het Belgische Schoten, produceert steriele melk in glazen flessen. Door het steriliseren is de melk lang houdbaar en door het te verpakken in glazen flessen, is het net zo lekker als verse melk.
Gesteriliseerde melk wordt 10 á 30 minuten op 110 á 120ºC verhit en daarna weer afgekoeld. Op die manier worden 99,9 % van alle bacteriën gedood. Terwijl bij pasteurisatie slechts 99,4 % procent verdwijnt. Gesteriliseerde melk smaak net als UHT-melk. Deze is echter wel langer houdbaar dan gepasteuriseerde melk. Geopende flessen moeten wel in de koelkast worden bewaard.
Glazen flessen zijn hygiënisch, ze zijn niet krasgevoelig en houden geen geuren of kleuren vast, waardoor ze hygiënischer zijn dan plastic flessen. Ook zijn glazen flessen duurzaam, ze gaan lang mee en kunnen worden hergebruikt wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.
De voedingswaarde van steriele melk en verse melk is gelijk als het gaat om de belangrijkste voedingsstoffen in melk , zoals eiwitten, calcium en vitamine D. Verhitting kan het gehalte van enkele hittegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamine C, verlagen, maar melk is in de eerste plaats niet de belangrijkste bron van deze voedingsstoffen.